fredag 3 september 2010

LONELINESS OF MAN / Hardange Kunst senterLONELINESS OF MAN / Hardanger Kunst senter / 11/9-3/10 2010
Med Diana Storåsen, Stina Karlsdottir Vestrin och Roger Karlsson

Den moderna människan söker sig ut i naturen för att njuta av ensamheten, lugnet och tystnaden. Ensamma i skogen får vi tid för våra egna tankar. Ibland en plats för för vemod och sorg. Naturupplevelsen blir en helande kraft för vilsna, oroliga själar. Men det finns en annan sida. Ensamheten i naturen kan vara otäck och ohanterlig, få oss att känna oss små och utsatta. Som främlingar. Hittar vi, moderna stadsmänniskor, det vi söker när vi går ut i skogen? Avkoppling? Djup för själen att andas i? Eller möts vi av en självtillräcklig, isande tomhet, fylld av spökande fågelkvitter.

I utställningen visualiseras den nutida stadsmänniskans komplexa förhållande till naturen som upplevelse. Vår romantiska föreställning om naturen som andningshål ställs mot bilder av naturen som en plats för vilsenhet och kris. När vi möter naturen möter vi oss själva, men vad händer med vår naturupplevelse om vi inte kan möta oss själva? Den som har dåligt samvete söker inte sin tillflykt till skogen, skrev John Burroughs 1895. Utställningen uppdaterar det påståendet: Med dåligt samvete går vi ut i skogen.

2 kommentarer:

  1. kompis! denna text är ju perfekt för island utställningnen. jaaai! go girl!!!

    SvaraRadera
  2. åhh..ser spännande ut, skulle vilja åka med o se det, en norsk utflykt...ett återknytande till kvartsnorsken i mej, till naturen o till dej he he!!

    SvaraRadera